Maty-éri víztározó

Maty-éri víztározó - Szeged vízistadionja Térkép

Területe: 40 ha 

Víztér kódja: 06-032

Kiemelt horgászvíz, Európa legjobb adottságú horgászverseny pályája, kajak-kenu és evezős versenyek színtere.

 

 

Földrajzi elhelyezkedése:

Szegedtől északnyugatra terül el hazánk egyik legnagyobb szikes tava, a mintegy 14 km2 területű Fehér-tó, melynek vizét a Tisza táplálja az Algyői-főcsatornán keresztül, a Maty-ér pedig a Tisza holtágába szállítja tovább.

A Maty-ér a szabályozás előtt valószínűleg bővizű, s talán hajózható is volt, a folyómedret követő dombhátak pedig garantálták, hogy a rajtuk megtelepedőket soha nem fenyegette az áradás veszélye. Ez a környezet kiváló feltételeket teremtett a történelmi korok emberei számára, az emberiségnek ugyanis mindig a víz közelsége jelentette a megtelepedés legfontosabb feltételét.2000-ben az ásatások során egy ősi fahíd maradványait találták meg, amely egykor a Maty legkülső ágának két partját kötötte össze, s ezzel biztosította az állandó átkelés lehetőségét. A lelet igazi szenzáció volt, ugyanis ilyet korábban a Kárpát-medencében nem tártak fel. A 3 méter széles híd a Szeged-Dunaszekcső közti ősi kereskedelmi út folyami átkelőhelye volt, s a legvalószínűbb az, hogy a bronzkor korai időszakából maradt fenn, azaz közel ötezer éves.

1979-ben született meg az a döntés, amely zöld utat adott a több hasznosítású (belvíztározó, horgászparadicsom, vízi sportok bázisa, szabadidős helyszín) Maty-éri víztározó kialakításához. Először a belvíz megfelelő tárolásához szükséges művek kialakításához fogtak hozzá. Csak azután kezdték el a közel három kilométer hosszú, 150-300 méter széles és átlagosan 3-4 méter mély völgy – az egykori tiszai ősmeder szélének – megmunkálását.

A tározót befogadó völgy méretei kétezer méter hosszú egyenes evezős és kajak-kenupálya kialakítását is lehetővé tette. A medencében, a pálya létesítéséhez szükséges földmunkát széles körű összefogással (az öthalmi orosz laktanya lakói, a minisztérium szemet hunyásával az Ativizig, a megyei és a városi vállalatok, szervezetek) társadalmi munkában végezték el. Természetesen az építés az új mű vízügyi funkcióit is véglegesen rendezte.
A szakemberek szerint a pálya egyenértékű a világ legkorszerűbb hasonló létesítményeivel, hiszen a szigorú nemzetközi versenyelőírásoknak is megfelel. Az 1981-es ünnepélyes átadáskor rendezett verseny pedig bebizonyította, hogy Szeged méltó helyszíne e világszínvonalú létesítmény kialakításához.
A pálya kiszolgálólétesítményei azonban egy kicsit lassan készültek el. Tulajdonképpen ezzel magyarázható, hogy az evezősök csak 1989-ben mertek rendezni ifjúsági evezős világbajnokságot a Maty-éren. De a horgászok sem maradtak le 1991-ben horgász világbajnokság színtere volta a tározó. A világ legjobb kajakosai és kenusai először a sportág hazai történetében 1998-ban találkoztak itt . Nem csupán azzal vált híressé a szegedi vb, hogy az addigi legnagyobb létszámú indulót jegyezték, hanem a döntőket soha nem látott tömeg, harmincezer ember drukkolta végig.

Már a tervezés során felmerült, hogy vízi sport céljaira is alkalmassá tegyék a tározót, amelynek a halászati hasznosításáról is gondoskodni kellett. A kezdeti tárgyalások még halászatról, később kettős hasznosításról (busa halászat és horgászat) szóltak, de a horgászok igen felkészült tárgyaló delegációja rávilágított, hogy „a busa ugrik” veszélyeztetve a vízi sportot. Ezzel eldőlt, hogy a Maty-éri tározó több célú vízi létesítményként elsősorban belvíztározó, másodsorban vízi sportpálya, harmadsorban horgász víz lesz. A Csongrád megyei IB. 1982. nyarán kapja meg a víz kezelői jogát és a következő évben kezdte meg a víz telepítését. Az első években rendkívül sok gondot okozott, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a vízügy minden évben leeresztette a tározó vizét. Évről évre sok embert mozgósítva lehalászással menteni, majd tavasszal a feltöltés után úja kellett telepíteni a teljes halállományt. Ebben az időszakban a rövid horgászszezon miatt napijegyes vízként üzemelt a tározó. A halállomány és a horgászat szempontjából jelentős változást eredményezett az évenkénti leeresztés elmaradása. Az elmúlt két évtizedben már csak két alkalommal (1996, 2008) került sor a teljes halmentésre és újra halasításra.

A horgászok körében is igen népszerű pálya 1991-ben Horgász Világbajnokságnak is otthont adott. A hétköznapi horgászat elől elzárt partszakasz betonúton könnyen megközelíthető, a lankás széles rézsű nyírott gyepén kényelmes a horgászhely kialakítása. A 2,5 km-es nyílegyenes partszakasz egyenletes vize azonos feltételt biztosít minden ott horgászó számára. E kedvező feltételek, valamint a megyei szövetség átgondolt, okszerű halgazdálkodása révén kialakított halállomány ideális horgászversenypályát jelent a helyi, országos és nemzetközi versenyek részére. A tározó 2008. évi feltöltését követően évről évre egyre több horgászbajnokság színesíti a Maty-éri versenynaptárt. A nívós halállomány gerincét a fehérhalak: kárász és keszegfélék (dévér, bagoly, karika) adják. Nemes halak közül első helyen természetesen itt is a ponty áll. A tavaszonként nagyobb mennyiségben kihelyezett kétnyaras növendék adja a tározó folyamatosan fogható pontyainak utánpótlását, amit havi rendszerességű háromnyaras kihelyezés is fűszerez. A ponty mellék hala az amur elsősorban nagyobb testű példányokkal van jelen. A versenyzők zsákmányában elsősorban a békés halak, elvétve ragadozók szerepelnek. A pálya rekordot Szilvási Szilárd tartja a 2011. évi Országos Egyéni Bajnokságon öt órás forduló alatt fogott 42,260 kg-os zsákmányával. Az újra halasítást követő időszak a ragadozók közül a csuka állomány megerősödését hozta, ami a múlt évben tucatnyi rekord bejelentésben csúcsosodott. A süllő állományának erősödésére az apróbb takarmányhalak (sneci) mennyiségének növekedésével együtt a következő években számíthatunk.

 

Jellege: Mesterségesen kialakított víztározó, nemzetközi hírű kajak-kenu pályával.

Megközelíthető: A víztározó a bajai és a röszkei út között észak-déli irányban terül el. Szegedről az E-5-ös számú főúton Röszke felé, Szeged határától mintegy 3 km-re az út mentén jobbra, található.

Fogható halfajok: ponty, amur, kárász, keszegfélék, süllő, csuka, törpeharcsa, harcsa.

Jegyváltás: A szegedi horgász boltokban folyamatosan, illetőleg alkalmanként a vízparti halőrházban. Kajak-kenu versenyek alkalmával általános horgászati tilalomra kell számítani.

 

 További képek a képgalériában!

További képek a képgalériában!

 

MOHOSZ tagszervezete 

Magyar Országos Horgász Szövetség

 

 Magyar Horgász

 

Maty-ér

 Atka holtág

 

Szolunáris naptár

Országos Vízjelző Szolgálat

Országos

Meteorológiai Szolgálat

 Széchenyi Kártya elfogadóhely

SZÁK állami jegy forgalmazás

 

Objektum koordináták: X: -, Y: -
Gyorskereső:
  
© 2017. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés