Hírek

Vizsga, kishajóvezetéshez

Itt a tavasz, kezdődik az új hajózási szezon a Tiszán. A folyón közlekedni kívánók között sok – és egyre több – a horgász. A kishajó vezetéséhez szükséges vizsgáról és a vizsgára való felkészítés feltételeiről kérdeztük Kipper György oktatót.

 Az Autoinfo Hungary vezetője több mint tíz éve végez motoros és vitorlás kishajóvezetői vizsga felkészítést.

-- Azoknak a horgászoknak, akik 7,5 kilowattos, tehát kvázi 10 lóerősnél magasabb teljesítményű motorral felszerelt, vagy 10 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű hajót vezetnek, elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenniük a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgabiztosai előtt. Aki egyszerre kívánja letenni a motorosra és a vitorlásra a vizsgát, az a tanfolyamdíjból kedvezményben részesül – hívja fel a figyelmet Kipper György. Mint mondja, kedvtelési célú kishajóvezetői képesítéssel vezethető kishajók a felső korlátja 20 méter hajóhossz, illetve 12 fős befogadóképesség.

A tanfolyam két és fél hetes, elméleti és gyakorlati oktatásból áll. Az elméleti oktatás az egyetem (SZTE) sportközpontjában, a Hattyas soron folyik, és összesen hat plusz egy alkalommal zajlik, a gyakorlati képzés pedig hétvégenként történik. Az elméleti előadások témái: hajózási szabályzat, a vitorlázás elmélete, hajóvezetéstan, hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia, hajók szerkezete és építése, hajógéptan, környezet- és tűzvédelmi ismeret, elsősegélynyújtás, vízből mentés. (A tanfolyam tematikája megtekinthető az interneten a www.autoinfo.hu/vitorlas oldalon. Sikeres vizsga esetén folyókra, tavakra, csatornákra (Európa belvizeire) érvényes bizonyítványt kapnak a jelentkezők.

 

 

Lényeges változás a korábbi időszakokkal szemben, hogy az elméleti vizsgára történő felkészítés távoktatással is történhet. Azok a tanulók, akik távolabb élnek Szegedtől, és nem kívánnak hetente többször Szegedre utazni, videokonferencián keresztül lehet mintegy jelen az oktatáson. Napjainkban egy komolyabb okostelefon is alkalmas a videokonferenciához történő csatlakozásra, tehát a többszöri Szegedre utazás ideje és üzemanyagköltsége megspórolható! Az elméleti vizsga rendszere is megváltozik. Már működnek a számítógépek a vizsgateremben, s várhatóan az eredményes tesztelés után a vizsgázónak már számítógépen kell számot adni tudásáról.

A vizsgára felkészítéshez orvosi alkalmasságot kell igazolni, az úszni tudásról kell nyilatkozni, s a legmagasabb iskolai végzettséget kell igazolni. A személyi igazolvány- illetve lakcímkártya-fénymásolatot csatolni a vizsgára jelentkezéshez. Az elméleti vizsga feltétele még a 17., a gyakorlatié a 18. életév betöltése. A SZTE hallgatói a vitorlázás testnevelési kurzuson teljesíthetik a két félévben kötelező testnevelésórákat. A gimnazisták és a középiskolások a 17. életév betöltése előtt vizsgára bocsátos nélkül végezhetik el a tanfolyamot.

 

 

A gyakorlati oktatás és vizsga a szegedi vitorláskikötőben és az újszegedi partfürdő területén történik. Ez a hajó vezetésre történő felkészítését, a kötélmunkát, a vizsgafeladatok begyakorlását foglalja magában.  Minden hónap első keddjére van meghirdetve, a Lechner tér 14. alá az elméleti vizsga, s ha eredményes, sor kerül a gyakorlati vizsgára. 2014-től a kishajós képesítés kártyás okmány, a személyazonosság igazolására is alkalmas. Elkészítéséhez az eredményes vizsgák után még egy 3,5x4,5 cm-es színes szabványos igazolványkép szükséges.

 

 

S hogy hány kishajóvezető élhet jelenleg körülbelül Szegeden? Kipper György kétezerre teszi a számot, megemlítve, hogy az évek során csak nála több százan tettek vizsgát, tehát többen is lehetnek. Az bizonyos, hogy a horgászat előtérbe kerülése kapcsán növekedni fog ez a létszám, mert az mindenki számára világos, hogy hajóból horgászni eredményesebb, mint partról. Bár az említetteknél kisebb teljesítményű motor és vitorla esetén nem kell vizsgát tenni, a vízterület sajátosságait természeten ismerni kell, és a csónakban a kötelező fölszerelésnek ott kell lennie.

Jelentkezés telefonon: +3630/978-6313; +3662/547-000. Levélcím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Farkas Csaba

2019. augusztus 15.
2019. július 29.
2019. április 15.
2019. április 09.
2019. április 05.
2019. március 26.
2018. december 17.
2018. december 17.
2018. december 17.
2018. november 20.
2018. július 16.
2018. július 16.
2018. június 12.
2018. június 11.

  További rekordok  

 

MOHOSZ tagszervezete
 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Magyar Horgász  

 
MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

 

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

SZÁK állami jegy forgalmazás

  

 

Maty-ér

 Atka holtág

 

  
© 2017. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés