Hírek

Bemutatkozik a Nagymágocsi HE

Új tagegyesülettel bővült a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége a közelmúltban: a Nagymágocsi Horgászegyesülettel. Az új tagegyesületet Nagy Roland elnök mutatja be.

- Maga az egyesület 2010-ben alakult, hetvenkét helyi horgásszal; Nagy Roland az alapító tagok közé tartozik, elnökké pedig a tavalyi év szeptemberében tartott tisztújító közgyűlésen választották meg – mondja az elnök. Aki az első s legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy az egyesületet tagként bevigye a megyei szövetségbe, s így a MOHOSZ-ba, leküzdve az addigi elmaradást. Az egyesületnek egyébként, bár még fiatal, de máris vannak hagyományai. Például a tavaszi illetve az őszi telepítés utáni horgászverseny, s ezen túlmenően az évente júliusban megrendezett falunapokon is részt vegyen – horgászversennyel és egy ezt követő halsütéssel egyaránt. Sőt a hagyományos nemrégeni disznótoron és kolbásztöltő-versenyen is részt vett az egyesület, s részt kíván venni a továbbiakban is.

Az egyesületet egyébként egy, a községben lévő félhektáros kis tóra hozták létre a tagok, amely tavat, méretéből adódóan, Kis-tónak emlegetik a horgászok. Vize több mint 40 Celsius fokos termálvíz, amely 905 méterről tör elő. Ez a víz régebben csak folyt el a semmibe, aztán egy német vállalkozó díszhalakat és dísznövényeket kezdett előállítani segítségével, de ez aztán abbamaradt. Az egyesület voltaképpen azt gátolta meg létrejöttével, hogy az értékes termálvízkincs kihasználatlan maradjon.

 

 

- Egy helybeli horgász javasolta, hogy tó épüljön a termálvízre, ezt az ötletet az akkori polgármester felkarolta, a medret kikotorták, horgászatra alkalmassá tették – mondja az elnök. Horgászszák is a vizet télen-nyáron – a téli horgászatot megkönnyíti, hogy a folyamatos termálvíz-utánpótlás miatt a tónak csak mintegy tíz százaléka állt be még a mostani tél mínusz 20 fokot is elérő fagyában is.

 

 

A tavat 2010-től kezdve telepítik ponttyal, kárásszal, keszegfélékkel, amur is jutott bele. Azóta hat csuka is került a tóba állományszabályozási céllal (kifogásuk éppen ezért tilos, bár már előfordult, hogy a mozduló szerelékre rávágott a csuka, zsákmányoltak már így párat közülük, s persze vissza is helyezték), sőt egy horgász harcsákat is helyezett a vízbe, az egyesületi vezetéssel nem egyeztetve. Már tizenhat kilósat is fogtak belőlük, és hogy szaporodik ez a rabló, azt kis kifogott harcsaivadékok mutatják. A tónak mára nagyon gazdag mikro-élővilága alakult ki, ezt mutatja, hogy bár a horgászok etetése nem számottevő, a behelyezett halak mégis gyorsan nőnek.

 

 

A víz persze munkákat is igényel, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagymágocsi horgászok könnyen mozdulnak, ha társadalmi tevékenykedésről van szó. Például kiszélesítették azt a gátat, ami a tó és az onnan a vizet egy csövön keresztül átvezető Mágocs-ér között van. Egy horgásztárs tizenegy padot ajánlott fel az egyesületnek, melyek a tó köré kerültek, kényelmes ülést biztosítva. Egy másik horgász pedig nádtetejű aláülőt kíván adományozni, a tetőt ő adná, az egyesület pedig a létrehozáshoz szükséges munkát nyújtaná. S nemrég nádat vágtak a horgászok a közelben egy másik, leendő tó területén, ami a jelenlegi tónál nagyobb, s minden jel arra mutat: előbb-utóbb abból is horgásztó lesz – a mágocsi horgászok örömére.

Farkas Csaba

2019. augusztus 15.
2019. július 29.
2019. április 15.
2019. április 09.
2019. április 05.
2019. március 26.
2018. december 17.
2018. december 17.
2018. december 17.
2018. november 20.
2018. július 16.
2018. július 16.
2018. június 12.
2018. június 11.

  További rekordok  

 

MOHOSZ tagszervezete
 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Magyar Horgász  

 
MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

 

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

SZÁK állami jegy forgalmazás

  

 

Maty-ér

 Atka holtág

 

  
© 2017. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés