Hírek

Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének Küldöttközgyűlése

2019. május 20-án Mártélyon a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatási Központban került sor a HECSMSZ évértrékelő küldöttközgyűlésére.

Dr. Petrik Orbán Elnök köszöntötte a tagszervezetek küldötteit. Az elnök megnyitójában, majd a Láda Gáspár ügyvezető elnök szóbeli kiegészítésében vázlatosan összefoglalta a éves munkát, amit Dr. Dérer István MOHOSZ elnökhelyettes előadása egészített ki.

 

Ahogyan minden évben most is elkészült és a szervezetek képviselői részére írásban megküldésre került az Szövetség Intéző Bizottságának 2018 évi beszámolója. A 40 oldalas anyag átfogóan ismertette az éves munkát. Külön figyelmet fordítva arra, hogy az Országos szövetség munkájáról is megfelelő képet adjon.

A 2018-at akár rendhagyó év volt, hiszen a megszokott feladatok:

  • vízterületi gazdálkodás benne halgazdálkodás és halőrzés,
  • jegyforgalom biztosítása,
  • vizsgáztatás,
  • ecsegfalvi haltermelés és beruházás,
  • megyei versenyek,
  • országos jelentőségű versenyek,

zavartalan és eredményes bonyolítása mellett  számos olyan feladatot kellett elvégezni , amelyre eddig nem volt példa, vagy ha volt is a körülmények tették rendkívülivé azokat.

  1. Elsőként kell megemlíteni az egy hónap alatt lebonyolított négy kiemelt rendezvényt: a VIII. Feeder Országos Bajnokság elődöntőjét, a VI. Horgászat Nagykövetei Találkozót, a Klubcsapat Világbajnokságát, de a HECSMSZ rendezte a legnagyobb létszámú országos versenyt a LV. Tagszövetségi Csapatok Országos Bajnokságát is.
  2. Ezt követte a nyárközepén kiemelt beruházás miatt leengedett Maty-éri tározó halmentése.
  3. Harmadikként a magyar horgásztársadalom legnagyobb vállalását, a digitális átállás keretében szeptember 1-én megkezdődött horgászregisztráció megyei koordinátori feladatait kell megemlíteni.

Most összegezve a 2018 évet kijelenthető, hogy a Szövetség feladatainknak maradéktalanul megfelelt. A rendezvényeket sikeresen, a résztvevők megelégedésére sikerült lebonyolítani. A halgazdálkodás terén tovább folytak a megkezdett programok és összességében 915 q halat döntően ponty és 1,6 millió előnevelt ivadék került a HECSMSZ vizeibe. Zökkenőkkel és ugyan, de végül sikeresen elvégezni a maty-éri halmentést, miközben Ecsegfalván zajlott a legnagyobb tó pályázati forrásból történő meder rehabilitációja, de a termelésben maradt 50 ha-on kis híján 800 q növendék előállítása történt. A folyók halállományának regenerációját ez évben sem támogatta jelentős árhullám, így tovább bővített kihelyezés és új fajok telepítése színesítette a halgazdálkodási munkát, amit fokozott halőrzés, és ökológiai célú szelektív halászat keretében sikeresen végzett törpeharcsa gyérítés egészített ki.

A rendkívüli feladatok mellett a Szövetség gazdálkodása stabil maradt úgy, hogy megfelelő tartalék felhalmozása is megtörtént.

Szeptember 1-től a megyei irodával együtt minden tagszervezet megkezdte a horgászok regisztrációját és az év végéig a tagság valamivel több mint fele regisztrált.

2019 év elején a regisztráció során megismert HORINFO rendszer további elemekkel bővülve kiváltotta a korábban használt SZÁK programot, ezzel alkalmassá vált az egységes  tagnyilvántartásra és államijegy kiadására. Az immár kötelező regisztráció és Magyar Horgászkártya igénylés mellett a területi jegyeken kívüli teljes adminisztráció és elszámolás e program keretein belül zajlik.

Napjainkra országos szinten lassan elérjük az 500.000 fő regisztrált horgászt, ugyanakkor megyénkben a gyermekek közül 1.314 fő (tavalyi létszám 46%) míg a felnőttek és kedvezményezettek közül 11.000 fő (75 %) váltotta ki állami jegyét.

A Szövetségnek a jövőben készülni kell a horgászat népszerűsítése mellett a horgászvizeink turisztikai vonzerejét megalapozó, valamint más ez évben induló és MOHOSZ szervezeteket érintő pályázatokon való részvételre. A fentiekkel összhangban a horgászturizmus lokális fejlesztésének, a szövetség adminisztratív feladataihoz szükséges helyiség igényének, továbbá a halgazdálkodási és halőrzési eszközpark telephely szükségletének összehangolása mellett ingatlan fejlesztési elképzelések napirendre vétele is időszerűvé válik.

A hozzászólások és a válaszadást követően a küldöttek elfogatták az éves beszámolót, a 2018 évi zárszámadást, a mérleget a Felügyelő Bizottság beszámolóját, a 2019 évi költségvetést és ingatlanfejlesztési kérdésekben előkészítői feladatokkal bízták meg az Intéző Bizottságot.

HECSMSZ

2019. augusztus 15.
2019. július 29.
2019. április 15.
2019. április 09.
2019. április 05.
2019. március 26.
2018. december 17.
2018. december 17.
2018. december 17.
2018. november 20.
2018. július 16.
2018. július 16.
2018. június 12.
2018. június 11.

  További rekordok  

 

MOHOSZ tagszervezete
 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Magyar Horgász  

 
MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

 

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

SZÁK állami jegy forgalmazás

  

 

Maty-ér

 Atka holtág

 

  
© 2017. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés