Hírek

Szemetes horgászhelyek, környezetvédelem, halőri szankciók

2019-től továbbra is figyelnünk kell, a kiválasztott horgászhelyünk tisztaságát, a kötelezően betartandó szabályra fokozottan figyeljünk! 

Hivatásos halőreink horgászati ellenőrzése során, ha szemetes horgászhelyen találják a horgászó személyt, felszólítja a szemét összeszedésre, a területi engedélyét bevonhatja illetve jogosan halőri feljelentést tehet!

Köztudott a horgásztársadalomban, hogy a vízpartokon nagy számban előfordulnak a szemetes, magára hagyott horgászhelyek, melyek nem csak esztétikailag hanem környezetvédelmi és egészségügyi problémákat is okoznak.

A hulladék nagy része tökéletesen felismerhető, valószínűsíthetően a vízterületre járó horgászoktól származó szemét több méretben, kisebb-nagyobb környezetszennyező hatású anyagok:

  • veszélyes hulladék: elhagyott gazdátlan csónakok, akkumulátorok stb.,
  • műanyag hulladék: zsákok (sok esetben kiszakadva), nejlontáskák, PET-palackok, etetőanyagos zacskók, horgászzsinór stb.,
  • fém hulladék: konzerves dobozok, sörös dobozok, horgok, lemezek stb.,

A leggyakoribban előforduló hulladékok mellett találkozhatunk üveg, cigarettacsík, és minden mesterségesen előállított termékkel ami a boltokban megvásárolható.

Sajnos a valódi szemetelő személyeket tetten érni nagyon nehéz, így ha a halőri ellenőrzés során a horgász közvetlen környezetében szemét található, a halőr köteles úgy eljárni, hogy a szemetelést a horgászhelyen tartózkodó személy végezte.

A HECSMSZ 2019. évi Egységes Horgászrend 1. pontjában, a 3. bekezdés kimondja,

  • "szemetes helyen, továbbá tilos cigaretta csikket, egyéb hulladékot a vízbe, vagy a parton szétszórni! A horgászhelyet és annak környezetét a horgásznak kötelessége megtisztítani, tisztán tartani, a keletkezett szemetet elvinni. Ennek elmulasztása esetén a halőr úgy jogosult eljárni, mintha az épp ott tartózkodó horgász szemetelt volna."

A halőröknek nem kötelessége, a vízterületen hátrahagyott szemét összegyűjtése és elszállítása, azonban a horgászrend előírásait köteles betartatni a vízparton halfogási tevékenységet végző személyekkel szemben. 

A HECSMSZ 2019. évi Egységes Horgászrendben bővült a kötelező felszerelést összefoglaló pont, miszerint

  • Kötelező felszerelési tárgy egy 15 kg-ig mérő digitális mérleg, legalább 1 méteres mérőszalag és egy szemetes zsák.

Kérjük vigyázzunk a vízpartjaink környezeti tisztáságára, ha szemetelésen veszünk észre egy horgászt tudassuk vele a tette környezetkárosító hatásairól, és az egyes szankciókról! 

A horgász köteles a vízterület közelében történő szabály- és fegyelemsértésről a halőröket értesíteni, szükség esetén, vagy kérésre az ellenőrök részére segítséget nyújtani.

  

 

2019-ben VIII. alkalommal szervezi meg a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Magyarország legtöbb önkéntest mozgósító akciója idén 2019. március 18-24. között kerül megszervezésre.

Az akcióhoz 2019. február 18. napjától március 3-án éjfélig lehet ITT lehet csatlakozni, ahol a jelentkezéssel, regisztrációval kapcsolatos valamennyi információ megtalálható.

A program keretein belül kesztyű és szemétgyűjtő zsákok kerülnek kiosztásra ingyenesen - csak szedni kell - majd az összegyűjtött szemét is elszállításra kerül! 

 

 

A tiszta, szemétmentes vízpart közös érdekünk a természettel! 

Vigyázzunk a természetre! 

HECSMSZ

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

 

 

  
© 2017-2020 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés