Hírek

2018/2019 ökológiai célú törpeharcsa halászat

Tájékoztatjuk az atkai horgászokat, hogy februárban befejeződött a téli törpeharcsa halászat a mentett oldali vízterületen.

Összefoglalva, az idei törpeharcsa halászati szezon is sikeresen zárult, több mint 100 mázsa össztömeg feletti fogáseredménnyel zárt a HECSMSZ halászcsapata.

A speciálisan törpeharcsa állomány-gyérítésére szolgáló fenékvarsák száma összesen 60 db volt, melyek sorba kötve (3 varsasor) több napon, héten keresztül fogták az idegenhonos halfaj atkai állományát.

A halászati engedélyben (CS-02/2018; CS-03/2019) foglaltak szerinti paramétereknek teljes mértékben megfeleltek a hálók, 15-20 mm szembőségű, egy sorban maximum 20 db került kihúzásra, rendszeres ellenőrzéssel és felügyelettel voltak a vízterületben.

Passzív halászati eszközök összesen - a 2018. év januári és márciusi  halászati napokat is beleértve - 12 290 kg törpeharcsát fogott, amely 10 nap került felrakodásra és elszállításra.


 


2019-ben a jégolvadása után még 2 250 kg került kihalászásra, majd a a horgászszezon megkezdésével a varsák is kivétele kerültek.

A rendszeres felnézések mindig halőri felügyelettel történtek, ha a varsák őshonos halakat is tartalmaztak azok természetesen visszaengedésre kerültek, de megállapítható, hogy a fogás 1% volt az egyéb őshonos (keszeg, egynyaras szürkeharcsa, növendék süllő stb.) halfaj. 

 

Érdekesség, hogy a varsákban idei évben először megfogásra került az úgynevezett pettyes harcsa  latin nevén Ictalurus punctatus fiatal egyedei is.

 

Előreláthatóan november végén kezdődik újra a gyérítő halászat.

 A halászatot végző és segítő horgászoknak köszönjük a segítségüket! 

KÉPGALÉRIA 2018

KÉPGALÉRIA 2019

HECSMSZ 

 

 

 

 

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

 

 

  
© 2017-2020 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés