Hírek

Könyv újdonság

 Az Agrárminisztérium gondozásában a Halászati és Horgászati Történeti Füzetek első kiadványaként megjelent Koczkás László: A pontyhorgászat hőskora című könyve.

A szerző a HECSMSZ tagszervezeti közé tartozó Makói Sporthorgászok egyesületének alelnöke, horgászkönyv gyűjtő, "civilben" a Makói Rendőrkapitányság osztályvezetője. A pontyhorgászat múltját, fejlődését összefoglaló visszatekintésében terjedelmes horgászkönyv gyűjteményéből szemezgetve a múlt század első felének - 1900-1962. közötti - magyar nyelven kiadott horgász irodalmát tekinti át. A kötet előszavában így üdvözli  a Kedves Olvasót!

"Írás közben sokat gondolkoztam azon, vajon mi viszi rá a magamfajta embert arra, hogy könyvet írjon – a horgászkönyvekről. Ha horgász, akkor írás helyett miért nem megy horgászni szabadidejében? Ha könyvmoly, akkor miért nem olvas, ha pedig könyvgyűjtő, akkor meg miért nem egy antikvárium polcait bújja, vagy újabban a netes antikváriumok kínálatát böngészi? A választ persze magamnak, magamban kellett megtalálni. A halak, és a horgászat szeretetét apámtól örököltem, aki az 1970-es évek végén (autónk nem lévén) a bicikli csomagtartóján engem is vitt magával a Maros-partra, ahol aztán közösen lestük a spiccet, közösen csodáltuk a fogott halakat. „Látod fiam, ez márna.” „Ez meg domolykó.” „Csak a folyókban élnek.” Szinte még most is fülembe csengenek szavai, ahogyan tanítgatott. Édesanyámmal mindketten gyári dolgozók voltak, s lévén három lánytestvérem is, nagycsaládosként többször kaptak beutalót valamelyik balatoni „SZOT” üdülőbe. A strand helyett én már ekkor is a hínárost, a nádast és a parti kövezést bújtam, ahol a snecik, vörösszárnyúk és dévérek rajait lestem. Ugye nem csoda, hogy horgász lettem? A könyvekkel kicsit később, kb. 10 éves koromban barátkoztam meg igazán. Látva az írott szó iránti fogékonyságomat nagymamám látott el Fekete István köteteivel. Kötelező csak a Tüskevár volt, de én már túl voltam a Téli berek, Lutra, Bogáncs, Kele és Vuk történetein. Ekkor kaptam az első horgászkönyvemet is, ami Vigh József „Vizek, halak, emberek” című remek kötete volt. A gyűjtőszenvedély az 1990-es évek végén jött, mikor már keresetem is volt hozzá. Így jutottam el 35 évvel az első horgászatok, 30 évvel az első kiolvasott horgászkönyvek, és a csaknem 20 éve kialakult gyűjtőszenvedély után oda, hogy másokkal is megosszam polcaim titkait.
Könyvemben megsárgult füzetlapok és mással össze nem téveszthetően kellemes illatú antik könyvek világával szeretném megismertetni Önöket. Mire vadásznak a horgászkönyvek gyűjtői, milyen kiadványokért hajlandók komoly összegeket is feláldozni egy-egy árverésen? Szemezgessünk egy-egy idézettel ezekből a régi írásokból, ismerjük meg, hogyan fejlődött a magyarországi pontyhorgászat a múlt évszázad kezdetétől több mint hat évtized alatt."

 

Az igen színvonalas, korabeli dokumentumokkal gazdagon illusztrált könyvecske 88 oldal terjedelmű. 

Ára :  2.500 Ft

Megvásárolható az AGROINFORM Kiadónál!

 

HECSMSZ

 

 


 


 


MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

 ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

 

 

 

  
© 2017-2020 Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés