Hírek

Szövetség tájékoztatója a matyéri vízleeresztésről

A Maty-éren 2019-ben Olimpiai Kvalifikációs Kajak-Kenu Világbajnokság kerül lebonyolításra. A felkészülés kiemelt kormányzati beruházás keretében, 1,6 milliárd értékű fejlesztéssel, egyebek mellett az osztósziget 1000m-es aszfaltozásával, annak megközelítésére szolgáló hidak építésével illetőleg a bójarendszer teljes felújításával történik.

A pályát érintő beruházások korábban is vízleeresztéssel jártak, azonban a 2018-ban megtervezett munkálatok mértéke, a választott kivitelezési technológia nyári vízleeresztést igényeltek. A HECSMSZ, mint halgazdálkodó októberben értesült a döntésről, ezt követően halgazdálkodási feladatait ennek alárendelve végezte:

  • Külön engedéllyel megkezdte busára és törpeharcsára az ökológiai célú szelektív halászatot, melyet a horgászszezon nyitányáig végzett,
  • Leállította az ivadék és növendék korosztályú halak kihelyezését,
  • Az okszerű szintig mérsékelte a háromnyaras pontytelepítést,
  • Korlátozott érvényességű, csökkentett árú horgász jegyet bocsájtott ki.

2018. 08. 3. Leürített versenypálya szakasz

A Szövetség a szezonban nyári halászatot nem végezhetett, tekintettel a tározón lebonyolított 12 horgászversenyre (VB, nemzetközi kupák, OB-k, megyei bajnokságok), illetőleg a nyári halászatot, halmentést a szezon kajak-kenu versenyei és a vízleeresztést megelőző napokban is zajló sárkányhajó VB, valamint azok technikai berendezései is akadályozták.

A vízleeresztésre a halak mentése érdekében több forgatókönyvvel készült a Szövetség. A nyári kánikula miatt klasszikus halászatot, halmentést (a halak kiemelését és elszállítását) nem tervezhette a halgazdálkodó, hiszen a biológiai feltételek, a tározó műszaki állapota azt nem tették, és jelenleg sem teszik lehetővé. Egyedüli megoldásként a halak leeresztett vízzel, a Gyálaréti Holt-Tisza irányába történő leúsztatása kínálkozott.

 

A vízleeresztés utolsó fázisában derült fény arra, hogy a Maty-éri víztározó halai ragaszkodtak élőhelyükhöz és nem indultak el a leeresztett vízzel. A mederben rekedt állomány kritikus helyzetbe került, mentése érdekében azonnal le kellett állíttatni a további lecsapolást.  A mélyebb pontokon szellőztető berendezések üzemeltetésével, illetőleg az ATIVIZIG munkatársaival történt előzetesen egyeztetés eredményeként a felső vízgyűjtő területen visszatartott vízmennyiség tározóra engedésével, sikerült megmenteni a biztos pusztulásra ítélt bent rekedt állományt.

Kritikus vízszint a rendkívűl lapos mederben, a bentlévő akadályokkal

  

2018. 08. 04. Megérkezett a frissítő víz

A halak életben tartása és a beruházás folytatásához szükséges száraz meder szakasz biztosítása érdekében a HECSMSZ, a beruházó, a tervező, az érintett hatóságok támogatásával a beruházó NSK főigazgatójának Kovács Norbertnek a személyes koordinációja mellett megállapodás született arról, hogy mederben felépítésre kerül két ideiglenes gát, amely lehetővé teszi, hogy az építéshez szükséges mederrész vízteleníthető legyen, ugyanakkor a tározótér 60%-nak csökkentett vízborítása biztosítja halak túlélését.
Így az állomány mentésére kedvezőbb hőmérsékleti viszonyok között, az őszi időszakban kerülhet majd sor.

 

Elindult az ideiglenes gátak építése

HECSMSZ

 

 

MOHOSZ tagszervezete
 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Magyar Horgász  

 
MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

 

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

SZÁK állami jegy forgalmazás

  

 

Maty-ér

 Atka holtág

 

Objektum koordináták: X: -, Y: -
Gyorskereső:
  
© 2017. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés