Hírek

E-ON/NKM figyelemfelhívás

Miért veszélyes a vízpart, vagy az arra vezető út közelben haladó erősáramú szabadvezeték hálózat esetleg egy zivataros horgásznap?

Vízterületeinken, sok helyen találunk keresztező erősáramú légvezetékeket (120 kV, 35kV, 20 kV, 0,4 kV) ugyanakkor a nyári időszakban gyakoribb lehet a villámlással kísért zivataros időjárás.


Légvezetékek a feszültségszinttől függően általában 7 -15 m magasságban helyezkednek el a tartószerkezeteken a talajszint felett. A vonatkozó szabvány előírásai szerint azonban az oszlopközben a talajszint felett ettől kisebb magasság is megengedett.

A horgászok által egyre gyakrabban használt, úgynevezett karbon szálas horgászbotok sokszor a vezeték föld feletti magasságnál is hosszabbak, és az elektromos áramot nagyon jól vezetik.

 


Annak ellenére, hogy a horgászbot gyártók a markolat részre festett jelekkel felhívják a horgászok figyelmét a villamos hálózat közelében, illetve zivatar idején (villámlás) történő használat baleseti veszélyeire, nem árt hangsúlyozni, hogy a horgászok az ilyen fajta botok használata esetén nem csak a vezeték megérintése, hanem megközelítése esetén is kerülhetnek életveszélyes helyzetbe, szenvedhetnek áramütést.

 

A balesetek elkerülése érdekében, az erősáramú vezetékek környezetében és viharos, villámokkal érkező zivatarokban a karbon szálas horgászbotokat ne használják! Zivatar alatt üvegszálas és nád botok használata sem ajánlott; olyan partszakaszokkal rendelkező vizeken ahol főként nád, cserjék, kisebb facsoportok találhatók arra az időre kérjük szüneteltessék a halfogás lehetőségét.

HECSMSZ

 

 

 

MOHOSZ tagszervezete
 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Magyar Horgász  

 
MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

 

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

SZÁK állami jegy forgalmazás

  

 

Maty-ér

 Atka holtág

 

Objektum koordináták: X: -, Y: -
Gyorskereső:
  
© 2017. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés