Hírek

Hamarosan kezdődik a horgászok kötelező regisztrációja

Amint arról már honlapunkon korábban tájékoztatást adtunk 2018. szeptember 1-től indul a Magyar Horgászkártya igénylés és  Horgászok kötelező regisztrációja.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) Választmányának egyhangú döntése alapján a 2019. január 1-jétől fennálló közfeladat-ellátási kötelezettségének is megfelelve hosszú távon számos, a horgászat elérését megkönnyítő elektronikus szolgáltatást kíván biztosítani a horgászoknak és a horgász-szervezeteknek. Ezek egyik eszközeként, valamint az ellenőrzés és az azonosítás egyszerűsítése érdekében bevezeti a Magyar Horgászkártyát, amelyet kötelező elektronikus személyi regisztráció - Horgászregisztráció - keretében 2.200 Ft egyszeri regisztrációs díj megfizetése mellett igényelhetnek a horgászni vágyók.  

Magyar Horgászkártya

Az ötéves érvényességű Magyar Horgászkártya egy modern plasztik  kártya, amely  már 2019. január 1-jét követően kötelező feltétele lesz az állami horgászjegy kiváltásának. Funkcióját tekintve egy úgynevezett kulcs kártya, amely hozzáférést biztosít az elektronikus nyilvántartásban tárolt adatokhoz, ezzel lehetővé teszi a teljes elektronikus adminisztrációt, jelentősen könnyítve, gyorsítva és átláthatóvá téve a későbbi adminisztrációt, ugyanakkor sokak óhajának megfelelően felváltja a jelenlegi papír alapú vaskos horgász igazolványt. Az kártya már kezdetben is sokat tud, de a kártya használhatósága a későbbiek során folyamatosan bővül, megkönnyítve mind a horgászok, mind a horgász szervezetek adminisztrációs feladatát és egyre több szolgáltatást fog nyújtani minden használójának. 

A Horgászregisztráció során megigényelt Magyar Horgászkártya a központi legyártást követően postán érkezik meg az igénylő lakcímére.

Horgászregisztráció

A Magyar Horgászkártya igénylése minden horgászni vágyó számára kötelező elektronikus személyi regisztrációval történik, melynek során, azzal egy időben  2.200 Ft egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni.

A regisztráció teljesíthető:

  • otthon saját e-mail címes regisztráció után bankkártyás fizetéssel, vagy
  • állami jegy váltó ponton (egyesületi irodában) csekkes befizetés mellett is.

A regisztráció teremti meg az alapját a teljes körű és országosan egységes elektronikus horgász tagnyilvántartás és adatbázis létrehozásának. Ugyanakkor a regisztráció teljesítésével egyidejűleg, már 2018. szeptember 1-jétől elérhető lesz a horgászoknak és a horgász-szervezeteknek részére a MOHOSZ által biztosított számos, horgászat elérését, adminisztrációt megkönnyítő elektronikus szolgáltatás.

A regisztráció pontos egyéni azonosításon alapul, amihez a rendszer az adószámot mint az egyetlen az életünk során nem változó azonosító számot veszi alapul. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükség van az adókártyára, hogy az adókártyán lévő adatok, különösen a 10 jegyű adószám jól olvasható legyen. 

 

Kiemelt fontossággal bír, hogy a Horgászregisztrációt, tehát magát a kártya igénylést mindenki időben 2018. szeptember 1. után, még az ősz folyamán az előrehozott regisztrációs időszakban megkezdje, hiszen a kártya legyártása és lakcímre küldése időigényes folyamat (maximum 30 nap). 

Aki a regisztrációt az új jegy váltásának időszakára halasztja, az hosszas sorban állásra és várakozásra kell hogy felkészüljön, felesleges bosszúságot okozva magának és azon horgásztársainak is akik már új horgászkártyával a kezükben csak az új állami jegy gyorsabb, immár elektronikus nyilvántartással támogatott kiváltására várakoznak. 

Az előrehozott regisztrációt a MOHOSZ azzal is támogatja, hogy a horgászok ösztönzésére a 2018. szeptember 1. és 2018. december 5. között regisztrálók között 15 millió Ft értékben 100 jelentős nyereményt, köztük egy személyautót (Toyota RAW4 Hybrid) és egy floridai horgászkirándulást fog kisorsolni. Az előrehozott regisztráció fő célja, hogy a regisztrációk időben jobban eloszoljanak és így ne az év elején összpontosuljanak. Az ősz folyamán regisztráló horgászok gyorsabban hozzájutnak majd horgászkártyájukhoz és az év elején egyéb okmányokhoz is. Szintén szövetségi döntés született arról, hogy a horgászok egyszeri regisztrációs díj fizetési kötelezettségének támogatása érdekében a MOHOSZ 2019-ben nem emeli sem az egységes szövetségi hozzájárulás díját, sem az egyesületi tagdíjminimum mértékét, és ismételten nem tesz javaslatot az öt éve változatlan árú állami horgászjegy díjának emelésére sem. 

 

Szövetségünk honlapján FACEBOOK oldalán igyekszik minden regisztrációval kapcsolatos fontos információt közzétenni.

Kérjük Tisztelt Horgásztagjainkat, hogy kövessék figyelemmel a közölt tájékoztatókat, hívják fel rá családtagjaik, horgásztársaik figyelmét, hogy a kötelező Horgászregisztráció , amely a jövőbeni adminisztrációt csökkentve jelentősen egyszerűsíti és gyorsítja majd a jegyváltást, most azonban mind a horgászoktól mind a horgász szervezetektől jelentős többlet munkát és ráfordítást igényel, minél gyorsabban minél nagyobb létszámmal megvalósulhasson.

 

HECSMSZ

 

MOHOSZ tagszervezete
 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Magyar Horgász  

 
MAGYAR HORGÁSZKÁRTYA

 

SZOLUNÁRIS NAPTÁR

ORSZÁGOS VÍZJELZŐ SZOLGÁLAT

ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT

SZÁK állami jegy forgalmazás

  

 

Maty-ér

 Atka holtág

 

Objektum koordináták: X: -, Y: -
Gyorskereső:
  
© 2017. Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Keresés